SSL certifikat: Si vedel/a, da spletna stran brez njega ni varna?

SSL certifikat

Vsebina

Koristen članek? Deli naprej!

SSL certifikati ne le, da so postali vse pogostejši, danes so za večino tudi minimalna zahteva, saj je varnost na internetu nenehna skrb vseh – tudi velikih podjetij kot je Google. SSL si lahko predstavljaš kot hrbtenico varnega interneta, ki ščiti tvoje občutljive podatke med potovanjem po internetu. Je bistvenega pomena za varno uporabo tvoje spletne strani, tudi če ta ne obdeluje občutljivih podatkov, kot so kreditne kartice. Zagotavlja zaupanje, zasebnost, kritično varnost in celovitost podatkov tako za tvojo spletno stran kot za osebne podatke tvojih uporabnikov.

Te zanima varnost na spletu? Potem beri dalje in ugotovil/a boš vse prednosti, ki ti jih nudi uporaba SSL certifikata na tvoji spletni strani.

Kaj je SSL certifikat?

Kratica SSL (angl. Secure Socket Layer) je kriptografski protokol, ki omogoča varno komunikacijo na medmrežju kot je na primer brskanje po spletu in pošiljanje e-pošte. SSL certifikati so digitalna potrdila, ki so temelj za močno internetno varnost. Protokol SSL se najpogosteje uporablja pri delovanju spletnih trgovin, kjer prihaja do prenosa podatkov zaupne narave kot so osebni podatki in številke kreditnih kartic. SSL certifikati pa se tudi nameščajo na standardnih spletnih straneh, kjer prihaja do izmenjave zaupnih podatkov.

SSL certifikati ne varujejo spletnega mesta, temveč zaščitijo uporabnikove podatke. Obstaja nekaj očitnih kazalcev, da ima spletna stran nameščen SSL certifikat. To lahko preveriš tako, da preveriš ali je na levi strani poleg domene tudi ikona ključavnice (v nekaterih brskalnikih zelene barve) in HTTPS na začetku.

URL naslov spletne strani, ki nima nameščenega SSL certifikata, izgleda http://spletnastran.si medtem, ko tiste, ki ga imajo, izgleda https://spletnastran.si.

V nadaljevanju boš tudi ugotovil/a, zakaj je spletna stran s SSL certifikatom danes pravzaprav predpogoj za dobro uvrščenost v Googlu. Saj želiš biti čim bolj pri vrhu, kajne?

Kako deluje? SSL šifrira občutljive podatke

Podatki, ki jih pošiljaš po internetu, se med potjo do končnega uporabnika prenašajo iz računalnika na računalnik. Glavni razlog, zakaj se sploh uporablja SSL certifikat, je namreč ta, da hrani in varuje te podatke med pošiljanjem. Ti so kodno šifrirani tako, da do njih lahko dostopa samo predvideni prejemnik.

Vsak računalnik med tabo in strežnikom lahko vidi številke kreditnih kartic, uporabniška imena in gesla ter druge občutljive podatke, če ti niso šifrirani s SSL certifikatom. Ko uporabiš SSL certifikat postanejo podatki neberljivi vsem razen prejemniku oz. strežniku, na katerega so podatki poslani. To jih ščiti pred hekerji in krajo identitete.

SSL šifriranje ponuja sledeče prednosti:

  • Vzpostavlja varno nakupovalno izkušnjo in je nujen za spletne trgovine, ki sprejemajo kreditne kartice.
  • Visoka raven šifriranja do 256 bitov za zaščito občutljivih podatkov.
  • Ščiti spletne strani pred napadi, zmanjšuje tveganje vdorov, prisluškovanja itd.
  • Zaščita podatkov uporabnikov pred napadi z lažnim predstavljanjem (angl. phishing).
  • Pozitivno vpliva na Googlovo oceno vaše spletne strani.
  • Dokaže tvojo pristnost in poveča ugled blagovne znamke s preverjanjem veljavnosti tvojega podjetja pri pooblaščenem overitelju.
  • Prikaže naslovno vrstico skupaj z imenom organizacije (samo za EV SSL).
  • Izboljša zaupanje uporabnikov in hkrati poveča dobiček tvojemu podjetju – uporabniki zaupajo spletnim stranem z varno povezavo.

Google pravi, da so SSL certifikati bistveni za spletne strani

Eno od področij, ki se mu pogosto posvečajo nova podjetja, je da se njihova spletna stran uvrsti visoko v Google iskalniku. Čeprav na dobro uvrščenost v spletnih iskalnikih kot so Google, Yahoo, Bing ipd. vpliva veliko dejavnikov kot so SEO optimizacija spletne strani, hitrost nalaganja spletne strani, kakovostna vsebina, struktura strani, prilagodljiv dizajn za mobilne naprave itd., je SSL certifikat zagotovo eden glavnih za zaupljivost tvoje spletne strani. Če imaš nameščen SSL certifikat na spletni strani, boš že v štartu imeli prednost pred konkurenco. Google spletne strani z nameščenim SSL certifikatom v rezultatih iskanja uvršča višje.

Leta 2014 je Google dopolnil svoj algoritem, da bi dal prednost spletnim stranem, ki podpirajo HTTPS. To je bilo razvidno iz različnih študij, ki so jih izvedli strokovnjaki za SEO po vsem svetu.

Google postavlja visoko stopnjo zaupanja v SSL za posameznike in podjetja. Pravzaprav je v svojem brskalniku Chrome uvedel funkcijo, ki prikazuje spletna mesta brez SSL povezave kot nesigurna. Brez nameščenega SSL certifikata lahko vaša spletna stran za obiskovalce deluje kot lažna in vam ne vzpostavlja zaupanja in varnosti.

Nameščen ssl certifikat na spletni strani
Chrome in ostali brskalniki prikažejo spletno stran kot “ni varno” brez SSL certifikata

Ko ima spletna stran pravilno nameščen SSL certifikat, se levo pri domeni prikaže majhna ključavnica. V nekaterih brskalnikih je ključavnica lahko tudi zelene barve. Ti certifikati so bistveni na spletnih straneh, kjer se uporabljajo kreditne kartice in podatki občutljive narave – tvoji osebni podatki, gesla ipd. in zagotavljajo varnost vašim strank. Ena od velikih posrednih prednosti pa je tudi, da se bodo obiskovalci dlje časa zadržali na tvoji spletni strani.

SSL zagotavlja zaupanje

Poleg šifriranja in preverjanja pristnosti so ti certifikati ključnega pomena z vidika zaupanja strank. Znaki, ki jih je mogoče enostavno prepoznati (ključavnica v brskalniku) obveščajo uporabnike, da bodo podatki, ki jih pošiljajo, zavarovani.

V primeru, da si namestil OV ali EV potrdilo, bodo lahko videli podrobnosti tvoje organizacije. Ko enkrat vedo, da ste zakonita oseba, je veliko bolj verjetno, da bodo poslovali z vami ali celo ponovno obiskali vaše spletno mesto.

Https prav tako ščiti pred napadi z lažnim predstavljanjem. E-pošta z lažnim predstavljanjem (angl. phishing email) je e-poštno sporočilo, ki ga nepridipravi pošljejo z namenom, da se lažno predstavijo kot tvoje podjetje.

E-poštno sporočilo običajno vključuje povezavo do spletne strani. Ker kriminalci zelo težko dobijo ustrezno SSL potrdilo, tvoje spletne strani ne bodo mogli lažno predstavljati. Uporabnikom tvoje spletne strani bistveno zmanjšaš možnost za te napade, hkrati pa bodo v njihovem brskalniku prepoznali kazalnike zaupanja – kot je na primer zelena naslovna vrstica.

Zaključek

Kako varno bi se počutil/a, če bi te med brskanjem po spletu brskalnik opozoril, da dotična spletna stran ni varna? Verjetno se ne bi počutil prav varno, kajne? Žal na straneh, ki nimajo nameščen SSL certifikat, točno to sporočilo prikazujejo brskalniki tvojim potencialnim strankam.

Pokril sem številne prednosti, ki jih ponuja SSL certifikat. Edino vprašanje, ki se ti morda poraja, je verjetno ta, zakaj ga ne bi uporabljal na svoji spletni strani? Najbolj očitna pomanjkljivost je strošek. Ponudniki SSL certifikatov morajo vzpostaviti zaupanja vredno infrastrukturo in potrditi vašo identiteto. Stroški za SSL certifikate se začnejo od 30€ / leto in če malo pomisliš, to niti ni visok strošek glede na to, kaj vse dobiš v zameno.

Upamo, da sem te v tem članku prepričal, da je spletna stran z nameščenim certifikatom zelo pametna odločitev! Če pa se odločaš za izdelavo svoje spletne strani, me preprosto kontaktiraj, z veseljem ti bom pomagal. Začniva tvoj projekt!

Duško Praščević
Duško Praščević
Z več kot 10+ leti izkušenj v računalništvu in digitalnem marketingu, sem strasten raziskovalec spletnih poti do uspeha. Ko nisem zatopljen v digitalni svet, uživam v branju, naravi, športu in preživljanju časa z družino.

Statistika avtorja

Napisanih člankov: 7
Digitalnih paketov: 0
Spletnih tečajev: 0

Bodite v koraku s spletnim marketingom