Kaj je gostovanje spletne strani in zakaj ga potrebujem?

Gostovanje spletnih strani

Vsebina

Koristen članek? Deli naprej!

Preden se poglobim v razlago, kaj je gostovanje in zakaj ga potrebuješ, si poglejva, kaj vse potrebuješ. Če nameravaš izdelati svojo spletno stran, potem poleg zanesljivega gostovanja potrebuješ tudi lastno domeno. Brez domene in gostovanja preprosto ne moreš imeti učinkovite spletne strani. Več o tem kaj je domena, si lahko prebereš tukaj. Če si podjetnik, ti svetujem, da si tudi prebereš moj članek Top 9 razlogov, zakaj za svoj posel potrebujete spletno stran.

V redu, vrniva se na temo gostovanja spletnih strani. Verjetno si se spraševal/a, kaj pomeni gostovanje spletne strani in zakaj ga potrebujem? V nadaljevanju ti bom na čim bolj enostaven način opisal spletno gostovanje in zakaj ga potrebuješ.

Kaj je spletno gostovanje?

Gostovanje spletne strani je storitev, ki podjetjem in posameznikom omogoča objavo spletne strani na internetu. Ponudnik spletnega gostovanja je podjetje, ki ponuja tehnologijo in vse potrebne storitve za ogled spletne strani na internetu.

Gostovanje po domače pomeni, da si izposodiš nekaj prostora, kamor se lahko shranijo vse datoteke in informacije, ki sestavljajo spletno stran, da ta deluje nemoteno na internetu.

Ko se odločiš za izdelavo spletne strani, potrebuješ tudi ponudnika spletnega gostovanja, ki ti bo zagotovil ta prostor na svojih strežnikih. Zato moraš izbrati primeren paket gostovanja, ki zadovoljuje tvoje potrebe. Za primerjavo, zadeva deluje podobno kot najem stanovanja, saj moraš najemnino redno plačevati, da lahko ostaneš v stanovanju. Na podoben način deluje gostovanje za neprekinjeno delovanje.

Kako deluje spletno gostovanje?

Kako deluje gostovanje
Kako uporabnik najde spletno stran na internetu

Spletne strani se shranjujejo v posebnih računalnikih, ki jih imenujemo strežniki. Ko si uporabniki, ki brskajo po spletu, želijo ogledati spletno stran, morajo v svoj brskalnik vnesti domeno spletne strani (npr. VasaStran.si) oziroma, če je spletna stran dobro seo optimizirana, jo najdejo preko spletnih iskalnikov kot so Google, Bing, Yahoo, Yandex itd.

Uporabniki bodo nato preko brskalnikov (Chrome, Firefox, Safari ipd.) od strežnika zahtevali spletno stran, ta pa jo bo preko brskalnika uporabniku prikazal. Enostaven postopek iskanja spletne strani je prikazan v sliki zgoraj.

Zakaj moja spletna stran potrebuje gostovanje?

Želiš svojo spletno stran? Potem potrebuješ gostovanje. Kot sem že omenil mora biti spletna stran shranjena na strežniku “prostor na internetu”, da bi bila dostopna obiskovalcem. Spletna stran je sestavljena iz velikega števila slik in datotek s kodo, ki določajo obnašanje in videz spletne strani. Vse te datoteke morajo biti nekje shranjene, da bi obiskovalci lahko dostopali do nje.

Kaj je pomembno pri spletnem gostovanju?

Ko se odločaš za spletno gostovanje, moraš biti pozoren/a na kakovost strežnikov. Dobro optimizirani in vzdrževani strežniki zagotavljajo hitro nalaganje spletnih strani, kar je pomembno, če želiš zadržati obiskovalce na svoji spletni strani. Nihče si ne želi čakati 10 sekund za nalaganje spletne strani. V takem primeru se obiskovalec obrne na konkurenčno stran, ki se hitro nalaga.

Drugi pomemben dejavnik je količina zakupljenega prostora. Na tvojem gostovanju je združeno vse od tvoje e-pošte (email na lastni domeni npr. info@mojastran.si) do vseh datotek, ki tvorijo spletno stran. Zato je zelo pomembno, da paziš na velikost prostora, ki ga boš potreboval. V kolikor se porabi prostor, lahko pride do nedelovanja e-pošte ali spletne strani.

Tretji dejavnik je podpora. Če si se odločil za izvajanje gostovanja spletne strani v lastni režiji in nisi tehnično podkovan, lahko hitro pride do napak. Dober ponudnik gostovanja je odziven in nudi dobro podporo. Edina težava je lahko v tem, da podpora IT strokovnjakov ni poceni. Odvisno od težave. Za zahtevnejše posege se delovne ure lahko naberejo v zajeten znesek.

V primeru izbire mojih paketov izdelave spletne strani lahko računaš na zanesljivo 24/7 gostovanje, ki je redno vzdrževano. Poskrbljeno pa je tudi za varnostne kopije spletne strani.

Tvoje potrebe spletnega gostovanja se sčasoma lahko spremenijo

Za večino novih spletnih strani je osnovno spletno gostovanje popolnoma dovolj za normalno poslovanje na spletu. Nova spletna stran ima majhno količino datotek in podatkov. Na začetku tudi strežnik ni preobremenjen zaradi majhnega števila obiska spletne strani.

Sčasoma, ko se tvoja spletna predstavitev in obseg poslovanja poveča, lahko investiraš v vzdrževanje spletne strani, ki ti prinese še več posla. Z večjo količino vsebine in obiskanosti lahko nato presež prvotne potrebe gostovanja, zato je pomembno, da ti ponudnik spletnega gostovanja omogoča nadgradnjo.

Če opazite, da se tvoja spletna stran upočasnjuje – v tem času je morda postala veliko večja in popularna – je verjetno čas za nadgradnjo. Nadgradnja je pomembna predvsem zato, da ima spletna stran za nemoteno delovanje na voljo dovolj sredstev. S tem se stran ne upočasnjuje in posledično ne izgubljaš potencialnih strank.

Zaključek

Upam, da zdaj, ko veš – kaj je gostovanje, kako deluje in zakaj ga potrebuješ – si verjetno lažje predstavljaš, kako obiskovalci najdejo spletno stran na internetu. Izdelava učinkovite spletne strani, ki prinaša nove stranke, zahteva precej izkušenj in znanja.

Če bi se raje osredotočili na svoje podjetje in prepustili izdelavo spletne strani profesionalcu, me kontaktiraj. Zate imam na voljo ugodne pakete za izdelavo spletne strani, ki že vključujejo zanesljivo gostovanje in strežnike, ki so redno posodobljeni. Tebi se s tem res ni potrebno obremenjevati. Za vse poskrbim jaz.

Hvala za pozornost in seveda, če te karkoli zanima – me kontaktiraj!

Duško Praščević
Duško Praščević
Z več kot 10+ leti izkušenj v računalništvu in digitalnem marketingu, sem strasten raziskovalec spletnih poti do uspeha. Ko nisem zatopljen v digitalni svet, uživam v branju, naravi, športu in preživljanju časa z družino.

Statistika avtorja

Napisanih člankov: 7
Digitalnih paketov: 0
Spletnih tečajev: 0

Bodite v koraku s spletnim marketingom