Kaj je domena in kako se izogniti napakam pri izbiri pravega imena?

Kaj je domena in kako izbrati pravo ime?

Vsebina

Koristen članek? Deli naprej!

Če si začetnik in se zanimaš za izdelavo spletne strani, si najbrž naletel/a na besedo domena. Verjetno ti je bilo rečeno, da pred izdelavo spletne strani potrebuješ domeno. Verjetno se sprašuješ kaj je domena in čemu služi? Brez skrbi. V tem članku ti bom na čim bolj enostaven način obrazložil kaj je domena in kako se izogniti začetniškim napakam pri izbiri pravega imena domene.

Kaj je domena?

Mnogi začetniki, ki ne vedo kaj je domena, to besedo pogosto zamenjujejo za spletno stran ali gostovanje spletnih strani. Če si šele začel spoznavati digitalni svet interneta, potem so ti morda vsi ti izrazi malo tehnični.

Ime domene je naslov, preko katerega lahko uporabniki dostopajo do tvoje spletne strani. Domene se uporabljajo za iskanje in prepoznavanje računalnikov na internetu. Računalniki uporabljajo IP naslove, ki so niz številk. Ker si ljudje težje zapomnimo nize številk, so bila zaradi tega razvita domenska imena, ki se uporabljajo za identifikacijo entitet na internetu namesto teh IP naslovov.

Primer IP naslova: 192.124.249.18

Primer domene: tvojastran.si

Kot lahko vidiš, si je ime domene veliko lažje zapomniti kot IP naslov. Ime domene lahko vključuje tudi poljubno kombinacijo črk in številk ter različne končnice domen kot so tvojastran.si, tvojastran.com, tvojastran.net itd.

Preden domeno lahko uporabiš, mora bitš pred tem registrirana. Vsaka domena je unikatna, saj dve spletni strani ne moreta imeti iste domene. Če nekdo vpiše domeno www.tvojastran.si, bo obiskal samo tvojo spletno stran in nikogar drugega.

Domena je bistven del spletnega mesta, vendar je le del enačbe. Če želiš izdelavo spletne strani, potem potrebuješ tudi vsebino in gostovanje spletne strani, da je ta dostopna na internetu. Če imaš zakupljeno domeno pa to še ne pomeni, da imaš vključeno tudi gostovanje za svojo spletno stran.

Zakaj potrebujem domeno?

Na internetu je domena tvoja unikatna identiteta. Vsak posameznik, podjetje ali organizacija, ki želi prisotnost na internetu, mora investirati v domeno. Če imaš svojo domeno, spletno stran in lasten e-poštni naslov kot je npr. info@tvojastran.si, boš deloval bolj profesionalno.

Čeprav je gmail popolnoma v redu za osebno e-pošto, pa ta ni priporočljiv za podjetje, saj deluje manj profesionalno. Verjetno bi opazil razliko med mirko838@gmail.com ali info@steklarstvo.si v primeru, če bi se odločal za njihovo storitev.

Potrošniki pričakujejo, da se e-pošta in ime domene spletne strani ujemata. Saj se tako izognete nepotrebnim vprašanjem kot so “Ali lahko podjetju zaupam?”, “Ali so preveč stiskaški za nakup domene?” oziroma “Ali so preprosto leni?”.

Pomemben razlog za registracijo tvoje domene podjetja je tudi zaščita avtorskih pravic in blagovne znamke, povečanje prepoznavnosti in uvrščenost v spletnih iskalnikih.

Domenska končnica

Ko se boš odločal/a za zakup oziroma registracijo domene, ti priporočam nekaj vodil dobre prakse. Ne samo, da boš moral najti pravo ime za svoje spletno mesto ali podjetje, temveč moraš tudi izbrati pravo končnico domene. To je lahko malo težje, če nisi prepričan, kaj domenska končnica pravzaprav je.

Na srečo je koncept domenske končnice preprost za razumeti. Najbolj pomemben del je izbrati pravo domensko končnico, ki te bo predstavila v najboljši možni luči. Domenska končnica je zadnji del v imenu domene. Na primer v “Dusko.si” je končnica .si.

Kaj je domena in kako je sestavljena
Kako je sestavljena domena

Na voljo je več kot 1000 različnih končnic domene, zato jih vse ne bom mogel pokriti tukaj. Torej poglejva si najbolj priljubljene možnosti in kdaj jih je najbolje uporabiti za svojo domeno:

 • .com (komercialna, angl. commercial)
 • .net (omrežje angl. network)
 • .org (organizacija, angl. organization)
 • .biz (posel, angl. business)
 • .si (Slovenija)
 • .eu (Evropska Unija)

To so najpogostejše možnosti, vendar so le del vseh možnosti. Druge možnosti kot so .pro, .tv, .info in še veliko več se uporabljajo za zelo specifična podjetja ali panoge. Predlagam, da se držiš najbolj priljubljenih možnosti kot so .com ali .si, saj so tudi najbolj zapomnljive. Če se oseba spomni ime tvojega podjetja, bo verjetno uporabil končnico .com ali .si (Slovenija).

Kaj pomeni lastništvo domene?

Lastnik domene je lahko oseba oziroma podjetje, ki je registriralo/zakupilo domeno za določeno obdobje.

Domene se zakupijo za določeno obdobje (npr. 3 leta) in jih je potrebno pred potekom znova podaljšati. Minimalna doba zakupa je 1 leto. V času zakupa je oseba ali podjetje zakonski lastnik. V primeru, da domene ne podaljšaš, je ta v roku 30-90 dni zopet prosta in na voljo za novo registracijo, ki jo lahko opravi kdorkoli.

Lastnika domene, ki je zasedena oziroma je zakupljena s strani druge osebe/podjetja lahko preverite na Register.si (za .si domene) in Preveri.si za vse ostale domenske končnice.

Kje lahko domeno registriram in kakšna je cena?

Domeno ti lahko pred izdelavo spletne strani registriram jaz ali pa jo registriraš sami pri zanesljivem registrarju. V primeru, da domeno zakupiš v lastni režiji, moraš biti pozoren na to, da ne pozabiš podaljšati domeno pred njenim iztekom. V primeru, da domena ni pravočasno podaljšana, preneha delovati tudi tvoja spletna stran in zakupi jo lahko nekdo drug (npr. konkurenca).

Cene domen se gibljejo približno od 10-15€, odvisno od končnice domene.

Nasveti za izbiro pravega imena domene

Ugotoviti, kako izbrati ime domene, je podobno kot ugotoviti, kako poimenovati podjetje – zahteva precej premisleka. Tvoja domena je tvoja identiteta na internetu, zato je pomembno, da izbereeš ime, ki ne samo ustreza tvojemu podjetju, temveč si ga je enostavno zapomniti in promovirati.

Recept za dobro ime domene

Tukaj je nekaj vodil, s katerim lahko preveriš ali je tvoje ime domene dobro:

 • Kratko ime – priporočljivo je deset znakov ali manj (npr. alpetour.com)
 • Enostavno tipkanje – brez okrajšav in nenavadnih črkovanj
 • Brez številk in vezajev – težje si je zapomniti ime domene
 • Edinstveno – ne želite kršiti obstoječih blagovnih znamk s svojo domeno

Za podrobnejše nasvete kako izbrati ime za svojo domeno beri dalje.

1. Naj bo tvoja domena enostavna za tipkanje

Izbrati domeno, ki jo je enostavno natipkati, je ključnega pomena za uspeh na spletu. Če uporabljaš okrajšave ali nenavadna črkovanja (kul namesto cool), si bodo stranke morda težje zapomnile ime tvoje spletne strani.

2. Domena naj bo kratka

Če je ime tvoje domene dolgo in zapleteno, tvegaš, da ga stranke napačno napišejo ali preprosto pozabijo. Uporabi KISS metodo (Keep it short and simple) – naj bo kratko in enostavno. Deset znakov ali manj je tisto, na kar bi v večini primerov moral ciljati.

3. Razmisli o uporabi ključnih besed v svoji domeni

Morda boš želel uporabiti ključne besede, ki opisujejo tvoje podjetje in storitev, ki jo ponujaš. Če si na primer steklar, velja premisliti, ali bi morda želel vključiti besedo steklarstvo v ime svoje domene.

4. Izogibaj se številkam in vezajem

Številke in vezaji so pogosto napačno interpretirani. Osebe, ki slišijo naslov (domeno) tvoje spletne strani, ne vedo ali uporabljate število (5) ali je zapisana (pet). Tudi vezaji naredijo ime tvoje domene bolj komplicirano in si ga je zato težje zapomniti. Poudarek naj bo na enostavnosti in izogibaj se številkam, ter vezajem.

5. Bodi zapomnljiv

Registriranih domen je na milijone, zato je ključnega pomena, da ima tvoja domena privlačno in zapomnljivo ime. Ko si izmisliš ime, ga deli s prijatelji in družinskimi člani, da se prepričaš ali zveni privlačno in je smiselno tudi ostalim.

6. Naredi raziskavo

Ko izbiraš ime domene dobro razišči, da izbrano ime ni zaščiteno z blagovno znamko, zaščiteno z avtorskimi pravicami ali da ga že uporablja drugo podjetje. Lahko bi prišlo do pravne zmede, ki bi te precej stalo in tudi tvojo domeno.

7. Uporabi pravo domensko končnico

Pri izbiri domenske končnice si lahko prepričan v eno stvar, .com je še vedno najboljša izbira. Glede na raziskave domainnamestat.com ima večina domen končnico .com.

Zakaj? Zato, ker je najbolj znana in najbolj zapomnljiva za tvoje obiskovalce.

Čeprav obstaja veliko uspešnih spletnih strani s končnicami kot so .net in .org, bo za tvoje spletno mesto najbolje, če se držiš .com domenske končnice. Moj nasvet je, da poizkusiš s .com in če domena ni prosta, poizkusite .si in šele nato ostale.

8. Pomagaj si z orodji za iskanje domenskih imen

Najti domeno, ki ustreza vsem tem navodilom, je vsekakor lažje reči kot narediti. Na srečo lahko del odgovornosti preneseš na spletna orodja, ki vam lahko pomagajo najti pravo ime domene. Ta orodja vam tudi pomagajo ugotoviti ali je domena, ki jo želiš, zasedena.

Orodja, s katerimi si lahko pomagaš pri iskanju domene:

 • Register.si – Nacionalni register za vrhnjo internetno domeno.si. Tu lahko preveriš domene s končnico .si če je zasedena oziroma kdaj poteče.
 • Whois.net – Spletna stran ti omogoča, da preveriš vse domenske končnice.
 • Domainwheel.com – Enostaven generator za iskanje prostih domenskih imen.

Zaključek

Domena je digitalni naslov vašetvoje spletne strani. Ime domene lahko občutno vpliva na obiskovalčevo dojemanje tvoje blagovne znamke. Večina splošnih ključnih besed v domeni npr. soncek.com je že zasedeno, vendar to še ne pomeni, da ne moreš najti odličnega imena domene za svojo novo spletno stran. Preprosto sledi zgornjim navodilom in prepričan sem, da boš našel/a odlično ime za svojo domeno.

Če pa si mnenja, da bi se raje posvetili svojemu poslu in potrebuješ pomoč z izbiro domene ter izdelavo spletne strani, me kontaktiraj!

Duško Praščević
Duško Praščević
Z več kot 10+ leti izkušenj v računalništvu in digitalnem marketingu, sem strasten raziskovalec spletnih poti do uspeha. Ko nisem zatopljen v digitalni svet, uživam v branju, naravi, športu in preživljanju časa z družino.

Statistika avtorja

Napisanih člankov: 7
Digitalnih paketov: 0
Spletnih tečajev: 0

Bodite v koraku s spletnim marketingom